Inmiddels zitten we alweer op de helft van de Kinderboekenweek en wil ik toch het belang van voorlezen weer benoemen.
Voorlezen heeft vele positieve invloeden op je kindje en te vroeg beginnen bestaat dan ook niet in mijn ogen. Met voorlezen creëer je knusse momentjes samen en ontwikkel je spelenderwijs de het taalgevoel en de woordenschat van je kindje, hoe jong ook. Voorlezen stimuleert de fantasie en nieuwsgierigheid van je kindje, je vergroot hun wereld.
Bij elk thema wat ik de kinderen aanbied, lees ik bijpassende verhalen voor zo ook bij het huidige thema: mijn huis.
Het huis van Fien en Milo van Pauline Oud en
Mijn huisje van Liesbet Slegers
Ik ben het interactieve voorlees type, soms 2 pagina's soms het hele verhaal, afhankelijk van de activiteit die ik er op aan wil sluiten.
Wel gebruik ik 1 Maximaal 2 boekjes per thema. Omdat je vaak uit 1 boekje al zoveel kan leren, dat overdaad schaad. En weer zit de kracht van taalontwikkeling in herhaling. De boekjes worden meerdere malen per dag even gepakt.
Wat is dan interactief voorlezen,
Interactief voorlezen wil eigenlijk zeggen dat het voorlezen van het boek mag worden onderbroken door vragen over het verhaal en de plaatjes. Spontane reacties van de kinderen, de ene keer kan het zo beantwoord worden, de andere keer is het aanleiding tot een heel gesprekje of een verwerking van iets wat kinderen zelf beleefd hebben en over vertellen. Zelfs met de allerkleinste kun je al interactief voor lezen. Benoem wat ze aanwijzen tijdens het lezen, b.v Ja, dat is een huis. Fien en Milo wonen in een huis. In de kamer hangen foto's van de huizen van alle kinderen, weet je wat jou huis is ? En zo vertaal ik dan de plaatjes uit een boek weer naar de echte wereld.
Waar lukt en kan, visualiseer ik het verhaal en thema met tastbare voorwerpen.
Reactie plaatsen
Reacties