Pedagogisch Beleid

Ik werk vanuit de vier pedagogische basisdoelen van prof. J.M.A. Riksen-Walraven, zoals in de Wet Kinderopvang beschreven.

De 4 Pedagogische basisdoelen zijn:
1. Bieden van emotionele veiligheid
2. Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van persoonlijke competentie
3. Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van sociale competentie
4. Overdragen van waarden en normen

 

1 Het waarborgen van de emotionele veiligheid
Als een kindje zich veilig voelt zal het welbevinden van een kind positief gestimuleerd worden
Met het welbevinden wordt bedoeld het naar je zin hebben of je op je gemak voelen.
Als een kind zich wel bevindt, zal het makkelijker de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs gaan ontwikkelen tot een zelfstandig en eigen ik.

Doordat ik in kleine groepjes opvang bied ik;
- baby’s een vertrouwd gezicht dat verzorgt, de fles geeft en de baby troost als het verdrietig is.
Dit bevorderd de hechting van een baby waardoor een baby zich geborgen voelt en kan het zich in die veiligheid verder ontwikkelen.
Ik beschik over een grote box waar de allerkleinste veilig kunnen spelen, terwijl de grotere kindjes hun gang gaan op de grond.
- Dreumesjes en Peuters structuur en regelmaat, veiligheid en positieve stimulatie,
Dit geeft vertrouwen om zich te ontwikkelen. Door goed naar het kind te kijken kan ik hen stimuleren, door of samen doen of zelf te laten proberen, tot verdere stapjes te nemen in hun ontwikkelingen.
Door complimentjes geven, een aai over hun bol en een knuffel, een kindje dat positief benaderd wordt zal zich veilig voelen en zelfvertrouwen de wereld te gemoed treden.
Door het aanbieden van verschillend speelgoed en activiteiten aansluitend bij interesses en ontwikkelingsgebieden van de kinderen is elke dag weer anders.


2 Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van persoonlijke competenties
Ik heb al een aantal keer genoemd dat ik het belangrijk vind om te kijken naar waar de interesses van de kinderen liggen en daarop in te spelen, maar waarom
Door aan te sluiten bij dat wat kinderen interesseert, prikkel ik hun nieuwsgierigheid, stimuleer hun doorzettingsvermogen en zo leren ze hun eigen grenzen kennen en ontwikkelen zelfvertrouwen,
wat weer meewerkt aan een positief zelfbeeld
Door kinderen zelf te laten ervaren, proberen en ontdekken, stimuleer ik wederom het zelf vertrouwen en originele eigen ideeën stimuleert.

Voorbeeld: een mannetje van ruim anderhalf is helemaal gek van Nijntje en ik merk op dat hij kleuren begint proberen te zeggen. Door 4 Nijntje knuffeltje allemaal een ander shirtje aan te doen met 4 basis kleuren, Rood, Blauw, Groen en Geel heb ik de interesses gecombineerd. Nu noem ik de kleuren van de shirtjes van Nijntje. En nog een keer en nog een keer, herhalen, herhalen, herhalen. Tot hij klaar is. Als hij vervolgens een uur later weer aankomt met de Knuffeltjes beginnen we van vooraf aan. Later op de dag komt hij bij me met het groene Nijntje en vol trots zegt hij ‘Goen’
Ik geef hem een high five en prijs hem helemaal de hemel in, waardoor het vertrouwen dat hij het kan groeit en hij de andere ook durft te pakken en ook al zijn de kleuren nog niet allemaal goed, als we zo doorgaan kent hij ze eind van de week.

 

3 Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van Sociale competenties
Kinderen imiteren elkaar en imiteren volwassenen. Daar ben ik me heel bewust van, door zelf het goede voorbeeld te laten zien en op de juiste manier te reageren op het gedrag van kinderen.
Op deze manier leren kinderen al vanaf jonge leeftijd rekening met elkaar te houden, elkaar te troosten, te helpen en conflicten op te lossen.
We gaan bij mij thuis, vriendelijk met elkaar om, slaan niet en proberen te luisteren naar elkaar.
Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk als jij net dat speeltje wilt, waar iemand anders mee speelt.
Samen spelen kan ik dan stimuleren, of juist misschien iets anders aan bieden of over 3 minuutjes wisselen we van speelgoed. Zo krijgt iedereen zijn of haar momentje met juist dat autootje of die pop.
En spelen we toch samen.


4 Overdragen van Normen en Waarden
Ik kijk niet naar achtergrond, in mijn ogen is iedereen gelijk en dat is wat ik belangrijk vind in mijn opvang. Iedereen mag er zijn en iedereen is even belangrijk en iedereen is even belangrijk.
Mijn pedagogisch beleid beschrijft hoe ik naar mensen en kinderen kijk, hoe ik vertrouwen geef en iedereen in zijn waarde laat. Natuurlijk zal de overdracht van normen en waarde gedurende de dag een onderdeel zij en zijn ook bij mij regels. Bijvoorbeeld, we gaan netjes met spullen om, we hebben respect voor elkaar en de natuur, we zeggen alsjeblieft en dankjewel en wachten op onze beurt.
En wat voor kinderen geldt, geldt ook voor mij, door het goede voorbeeld te geven en uit te leggen waarom we dingen doen, leer ik de kinderen al van jongs af aan hoe je je gedraagt in gezelschap en op een juiste respectvolle manier een ieder in zijn waarde laat. Want van huis uit krijgt elk kindje andere normen en waarde mee. Ik vind het dan ook belangrijk dat als ouders vanuit geloofsovertuiging of eigen gewoonte en principe bepaalde waarde en normen mee willen geven, dat zij dit aangeven. Zo kunnen we samen afstemmen wat ik in de opvoeding daarin kan bijdragen, de uren dat een kindje bij mij is.

Wil je graag mijn complete Pedagogisch Plan of Huisregels ontvangen,

Geef in onderstaand formulier aan welke je wil ontvangen en graag aangeven waarom.

Dan stuur ik deze in PDF formaat toe.