Zindelijkheidstraining
Wanneer begin je daar mee ? Nou daar verschillen de meningen over, als je kindje interesse begint te tonen in het potje of toilet, als je kindje loopt, voor 2 jaar, na 2 jaar.... Wanneer is nu het juiste moment?
In mijn ervaringen hebben alle momenten zijn voor en tegens. Een kindje van ruim twee zal zich iets langer kunnen concentreren dan een kindje van anderhalf, een kindje van anderhalf zal zich makkelijker laten sturen en iets nieuws aan laten leren dan een peuter in de Nee fase.
Mijn ervaringen afgelopen bijna 20 jaar hebben mijn mening gevormd, ik ben me er van bewust dat iedereen zijn of haar eigen visie op zindelijkheidstraining heeft en dat mag. Ik ben van mening :
Dat wanneer je er mee begint, in mijn ogen niet zoveel uitmaakt, als het maar ontspannen gaat. Dat elk kindje het wc moment (en plassen op het juiste moment), leert door middel van herhaling wanneer hij of zij daar aan toe is, net als bijvoorbeeld met een vorkje eten, tellen, of fietsen. En dat de sleutel is, maak er een ontspannen moment van, geen verplichting.
Wanneer je net begint, bedenk dan goed dat je kindje niet direct door heeft wat er wordt verwacht op dat potje. Het ene kindje is daar sneller in dan het andere kindje, die heeft wat langer nodig. De kracht van zindelijk worden van je kindje zit hem in veel geduld, herhalen, herhalen en nog eens herhalen.
Wees consequent en bouw vaste ‘plas’ tijden in:
-Na het opstaan - Na het fruitje -Voor de lunch -Na het slaapje -Voor of na het avondeten -Voor het slapen
Nogmaals, maak er een ontspannen moment van, geen stress en geen druk. Door regelmaat krijgt je kindje vanzelf door wat de bedoeling is, gaat het vanzelf leuk vinden om naar het potje te gaan en er om vragen.
Bij mij thuis in het toilet, staan zowel een potje als een toilet verkleiner met trapje. Afhankelijk van wat een kindje prettig vind kan gebruikt worden.
Wanneer de kindjes van ongeveer 18 maanden zijn laat ik hen langzaam wennen aan het potje. Ik richt ter intro een ‘potjes dag in’. We lezen boekjes over het potje, het potje wordt bekeken, de pop mag er even op en de hele stoere kindjes mogen er zelf op zitten. Na het bestuderen van het potje, gaan we die een plekje geven, n.l. op het toilet, want daar plassen we.
Vanaf dat moment zal het potje elke dag benoemd worden en gaan we ‘oefenen’ na het fruit en voor het slapen gaan is een bezoekje aan het toilet onderdeel van het dagritme. Er hoeft niet geplast te worden nog, maar we gaan wel proberen te zitten.
Het belangrijkste vind ik, dat het kind zelf het tempo bepaald. Het potje (of naar het toilet gaan) iets wordt wat bij de dagelijkse gang van zaken gaat horen, Een gewoon onderdeel van de dag. Het ene kindje vind het direct prima, het andere heeft enkele weken nodig voor het met zijn of haar billetjes op dat potje gaat zitten.
Ik als Gastouder draag mijn steentje bij in het wennen aan het potje, het ontspannen moment creëren en vertrouwen geven. Het wc moment wordt net zo’n normale gang in de dag routine als eten en slapen. Dat oprecht plassen komt vanzelf.
De volgende boekjes heb ik hier in de kast en lees ik met de kinderen
Sem op het Potje van Pauline Oud,
Bobbi op het potje van Ingeborg Bijlsma & Monica Maas
Warme Groet Linda
Tot slot een toevoeging het volgende na aanleiding van een vraag:
Je Kindje is inmiddels 3,5 en vertikt het om naar de wc te gaan. Inmiddels zie je dat hij of zij de sluitspieren beheerst en het eigenlijk wel kan. Maar ja, hij/zij vertikt t om naar de wc te gaan, gevolg menig plas gaat over de vloer, erger nog, de bank. Wat nu ?
Een paar laatste tips:
Een kindje wat er niet aan toe is, wordt nog niet zindelijk.
niet forceren. Laat je kindje gewoon zijn of haar ding doen. Je kindje zet anders zijn hakken in het zand en dan duurt het alleen maar langer.
Besluit je dat de 4 nu echt wel dichtbij komt en je toch de luier gedwongen af doet..
(ik ben hier persoonlijk geen voorstander van, wanneer het kind niet zelf aangeeft zindelijk te willen worden, ik bied liever het vertrouwen en regelmaat)
Jij als ouder beslist dat je kindje zindelijk wordt en dus zou je een hoop geduld en werk moeten beschikken. Af en toe een uurtje zonder broek werkt niet, je zult ook in deze aanpak consequent moeten zijn.
Structuur in zindelijkheidstraining is belangrijk.
Zet je kindje op vaste (plas) tijden op wc of pot. Deze vaste tijden zijn b.v.
- Na het opstaan
- Na het fruitje
- Voor de lunch
- Na het slaapje
- Voor of na het avondeten
- Voor het slapen
Gaat je kindje naar Gastouder/ kinderdagverblijf vraag eens hoe ze het daar aanpakken.
Betrek je kindje dan bij wat je doet, ongelukjes kunnen gebeuren en veelvuldig ook. Blijf geduldig en leg uit wat er gebeurd. Oei je plas ligt op de grond/ zit in je broek. Die hoort in de wc.
Laat je kind actief meedoen in het verschonen, zijn natte kleren uit doen, even wassen, schone aandoen en eventueel laten helpen plas opruimen.
Niet als straf, maar je kindje leert wel dat naar wc gaan makkelijker en sneller is, je kunt dan gewoon eerder verder spelen.
Want uiteindelijk, mits je kindje zijn sluitspieren beheerst en er geen medisch mankement is, is dat wat je wil bereiken, dat je kindje inziet dat naar de wc gaan makkelijker is, dan in zijn of haar luier plassen.
Reactie plaatsen
Reacties