mijn kindje wil niet slapen

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 20:00

We kennen het als moeders en ook als Gastouders en Pedagogisch medewerkers allemaal: Het ene moment slaapt je kindje perfect, dan is het weer helemaal mis en lijk je wel volledig de plank mis te slaan en slaapt je kindje niet.

Ik wordt regelmatig om advies gevraagd, want bij jou slaapt mijn kindje wel, of zonder te huilen. Maar ik weet heel goed dat al mijn tips, s nachts wanneer je moe bent, in ene niet lijken te werken of je als ouder te moe bent om door te zetten.            En bovendien heb ik ook de tijd en rust overdag om goed naar de kindjes te kijken en een ‘slaapritme’ te creëren met hen.

Binnen mijn Gastouder opvang hanteer ik ook niet 1 vaste aanpak voor alle kinderen, elk kindje heeft een eigen karakter, is iets anders vanuit huis gewent en heeft andere behoeftes. Zolang het mogelijk is zal ik zoveel mogelijk altijd die behoeftes proberen te vervullen. Maar een half uur een kindje in slaap wiegen dat gaat niet als ik nog meer kindjes heb.


In deze Blog probeer ik een klein beetje uit een te zetten, hoe je kindje slaapt en          hoe kun je het doorslapen of zelfstandig inslapen stimuleren.                                        

Voor alle tips geld: verandering kost tijd en consequent blijven ! ‘hoelang dan?’ hoor ik je denken. Ik adviseer ouders er altijd 2 tot 4 weken de tijd voor te nemen. Vaak hoeft die niet eens helemaal benut te worden, omdat kleine kinderen zich snel een ritme eigen kunnen maken.

Ik heb geen passende oplossing voor slaap problemen, maar kan wel een aantal Tips geven,  lees ze eens door en kijk goed naar je kindje, jullie gezin en naar jezelf.

*Wat past bij jullie gezin, (Je kindje laten huilen kan een goede oplossing zijn, maar wanneer je meer kinderen hebt slapen is dit wellicht niet de methode, omdat andere kinderen in u gezin wakker worden)

*Wat past bij jou als ouder (werk je ‘s avonds thuis achter je computer, zal een aanpak met elke 5 min kijken bij je kindje minder goed werken omdat jezelf met je hoofd ergens anders bent, dan kun je beter proberen je kindje even te laten gaan)

*En kijk ook naar het karakter van je kindje. (een kindje dat alle prikkels oppikt heeft waarschijnlijk meer baad bij een korte duidelijke routine, dan een uitgebreid en lange routine)

*Ook binnen een gezin kan de aanpak verschillen, want u aanpak bij u 1e kindje, hoeft niet perse ook te werken bij u 2e of volgende kindje. Ieder kind is tenslotte een eigen individu.

*Let wel op, ik ben geen arts, heeft u kind een medische reden waardoor het slecht slaapt, kunt u het beste contact opnemen met huisarts of de arts op u consultatiebureau. Mijn blog is geschreven uit ervaring en mijn eigen visie.

 

Zoveel kinderen, zoveel verschillende slapers. Zoveel onderzoeken en zoveel meningen. 1 ding blijkt uit alle onderzoeken: Rust en regelmaat bij het naar bed brengen van je kindje bevordert de slaap. Dat brengt mij dan ook direct bij


Tip 1: Introduceer een bedtijd routine
Je kan hier al mee starten met hele kleine baby’s van 6 tot 8 weken, maar ook op elk gewenst moment met ‘oudere’ kindjes. Een bedtijd routine klinkt heel groot, maar je kunt het ook heel klein houden. Doe wat bij jou/jullie past. Denk aan verhaaltje lezen, dan naar bed brengen, maar het kan ook samen de gordijntjes dicht doen, een muziek doosje aan of in bad gaan.
Probeer bij zowel de tukjes overdag als ‘s avonds toe te passen routine in te voeren, zo weet je kindje altijd dat het slaaptijd is.

Tip 2: Zorg voor een vaste bedtijd
Experts zijn het er allemaal over eens, een vaste bedtijd (volgens hen het liefste tussen 19:00 en 20:00)bevorderd een goede nachtrust. Zorg dat de bedtijd van je kindje op het moment is dat hij nog niet oververmoeid is en nog niet vecht tegen de slaap. Oververmoeide kindjes slapen moeilijker in , dan kindjes die nog ‘wakker’ zijn en zelf rustig slaperig worden in bedje. Ook dit kun je doortrekken naar overdag. Als je je kindje op vaste tijd een tuk laat doen, voordat je kindje ‘te’ moe is, zal hij rustiger gaan slapen. Tussen een jaar en anderhalf zal dat 1x per dag zijn.               

Tip 3: Zorg voor een voorspelbaar dag ritme
Denk daarbij aan.. spelen, eten, slapen of eten, spelen, slapen hoe dat eruit ziet maakt niet zoveel uit, als het maar ongeveer altijd het zelfde is. B.v. Na de lunch een half uurtje spelen en dan even naar bed voor het middagslaapje.

 

Hoeveel Slaap ?
Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Baby’s van 5 tot 12 maanden oud slapen meestal 15 uur per dag. Let op: dit zijn gemiddelden, elke baby is anders.
Rond het eerste jaar hebben de meeste kinderen genoeg aan 1 slaapje per dag, vaak rond het middag uur en ongeveer 2 uur lang. Maar ook dit is gemiddeld, elk kindje is anders en heeft andere behoefte en een ander ritme.
De Gemiddelde slaapbehoeftes:                                                                                        bij 18 maanden 13,5 uur (11,5 uur nachtslaap en 2 uur overdag)                                      bij 2 jaar 13 uur (11,5 uur nachtslaap en 1,5 uur overdag)                                                    bij 3 jaar 12,5 uur (11,5 uur nachtslaap en uur overdag)

Tot wanneer kinderen overdag slapen is ook verschillend, het ene kindje heeft rond 2 jaar geen behoefte meer aan een slaapje en het andere kindje als het 4 jaar is nog. Let vooral op wat je kindje aangeeft, als het niet meer n slaap valt overdag en ‘s avonds niet van vermoeidheid niet eet of slecht inslaapt kun je er mee stoppen.
Kinderen die ‘s avonds te moe zijn zullen moeilijker inslapen, dan is het soms toch verstandig om het middag slaapje aan te houden, of iig een rust moment al is het maar een klein uurtje in te voeren, zo hebben ze weer energie voor de rest van de dag en gaan ze ’s avonds makkelijker slapen. Kijk goed naar je kindje en ga er niet te snel vanuit dat het geen middagslaapje meer nodig heeft. Je merkt het vanzelf als er geen behoefte meer voor is.

 

Het ideale Kind
Leg je in bed, valt in slaap, slaapt door en wordt om 8:00 weer wakker.
Nou geloof mij: Het ideale kind, dat zo slaapt van geboorte tot het moment dat het de deur uit gaat, dat bestaat niet. Kinderen maken zoveel mee, verwerken een heleboel in hun slaap. Een consequent ritme wat wij zo zorgvuldig hanteren, loopt net ff mis dat mama en papa een uurtje of 2 te lang bleven zitten op visite en kindje te laat naar bed ging en toch niet doorsliep. Of is ziek en wil niets anders dan bij jou zijn.
Het ideale kind bestaat niet, wie we wel hebben zijn de ‘goede’ slapers.
Een ‘goede’ slaper kan de prikkels van overdag makkelijk loslaten, is daardoor meer ontspannen en valt goed en snel in slaap. Het slaapt rustig en door. Vaak hebben deze kinderen een gestructureerd en regelmatig leven, waardoor ze duidelijkheid hebben. Dat werkt door in de nacht ! Goede slapers merken nauwelijks dat ze wakker worden en vallen zo weer in slaap, in tegenstelling tot ‘slechte(re)’ slapers. De ene heeft moeite met in slaapvallen, de andere met doorslapen en de derde is altijd vroeg wakker. Maar is dat per definitie slecht? Nee, maar soms wel vermoeiend voor ouders. En dat snappen we allemaal !  Weet wel, er is hoop: 'slechte' gewoontes leren we zelf vaak (onbewust) aan en zijn met een grote dosis geduld zeker ook weer af te leren !

 

In slaapvallen
Heeft jou kindje moeite met inslaap vallen, dan helpt een duidelijk slaapritueel.
Als je kind gewend is in slaap te vallen met jou aan zijn zijde, zelfs alleen je hand vast te houden, zal je dat ook midden in de nacht moeten herhalen als hij wakker is geworden. Maar ook wanneer je dit overdag aanleert i.p.v. in bedje slapen, zal het zelfstandig slapen naar mate hij ouder wordt steeds moeizamer gaan. 

Het is daarom handiger om je kindje te leren zelfstandig in slaap te vallen met bijvoorbeeld een muziekmobiel aan. Een vast bed ritueel zorgt ervoor dat je kind beter in slaap valt. Voor de een is dat een boekje lezen, de ander wil nog even knuffelen of samen liedjes zingen. Probeer in ieder geval een vaste volgorde aan te houden, zodat je kind weet wat er komt. Dat geeft een veilig gevoel.
Ga dan weg en zeg b.v. ik kom over 10 minuutjes weer kijken. Geef een aai over zijn bol en zeg welterusten of slaaplekker. En herhaal dit. Net zolang tot je kindje slaapt. Maar laat hem niet weer je hand pakken en weersta de verleiding om het uit bedje te pakken. Geef het vertrouwen dat je niet weg bent als hij gaat slapen. Laat eventueel een klein lampje branden, zodat je kindje ziet waar hij is en de omgeving herkent als hij wakker wordt. Je zult zien dat dit steeds beter gaat, de huil serenades korter en de tijd die je weg kan blijven langer. Totdat je zomaar je programma hebt gekeken, de afwas af hebt en je bedenkt.. Is hij nou echt zelf zo gaan slapen?

 

Doorslapen
Niets is voor ouders zo frustrerend als kinderen die niet door slapen, maar wakker worden en het hele huis bij elkaar gillen. Ze willen getroost worden. Mar als ouder weet je dat je wekker zo gaat, je moet vroeg op lange werkdag voor de boeg of juist gehad. Pfff en eigenlijk de rust en het geduld niet om je kindje weer in slaap te sussen.
Belangrijk om te beseffen is dat wat een kind nodig heeft om ’s avonds in slaap te vallen, ook hetgeen is waar hij ’s nachts om zal vragen.

Zoals eerder gezegd, kinderen worden meerdere keren per nacht wakker, ze moeten dan hun draai vinden om weer in slaap te kunnen vallen.
Als je kindje dan ‘s avonds met jou in slaap valt, zal hij dat ‘s nachts ook opnieuw willen. Wanneer het een liedje en glaasje water krijgt, verwacht hij dit ook als hij ‘s nachts vind dat hij dat nodig heeft. Of als het alleen met knuffel slaapt en die is buiten hand bereik, zal hij gillen tot de knuffel er weer is. Met een klein lichtje in de kamer zal hij zelf zijn speentje of knuffel kunnen vinden en is het leed snel geleden,

Afleren bij jou in bed te kruipen ’s nachts is een groter project. Wanneer jij en je partner het prima vinden om jullie bed te delen met de kinderen is er niets aan de hand en moet je doen wat voor jullie goed voelt. Bij jou slapen is natuurlijk hartstikke veilig voor een kindje. Het probleem ontstaat allee als jullie besluiten dat het kind nu groot genoeg is om in zijn eigen bedje te slapen, of als het zo ligt te draaien dat hij jullie evengoed wakker houd.

Vaak raad ik ouders aan om dit patroon van uit bed komen te veranderen als ze zelf vrij zijn, bv in vakantie. Zo schakel je je eigen frustratie van de wekker gaat zo even uit.  

Dit kun je doen om je kindje ’s nachts te troosten of weer rustig te worden:
• Komt je kindje uit bed naar je toe, breng je hem weer terug, zeg dat het midden in de nacht is en hij lekker moet slapen geef hem een kusje en ga weer.
• Ga geen heel gesprek aan, is hij er overstuur, troost hem in zijn eigen kamertje. En wanneer hij rustig is leg hem weer in bed en herhaal dat het nog midden in de nacht is, geef hem een kusje en ga toch weer
• Blijf consequent en herhaal dit, wanneer je kindje weer uit bed komt.
• Ga niet in op verzoekjes als nog 1 verhaaltje of nog 1 glaasje water
• Na 3 keer terug brengen, zeg je niets meer. Breng hem naar zijn eigen bedje en ga weer weg.
• Door geen discussies aan te gaan en niet te praten geef je het signaal af dat het nacht is en er geslapen moet worden

• 1 x toegeven is het signaal afgeven dat je kindje uiteindelijk wint, en zo duurt de strijd eeuwig. niet leuk voor jou en niet voor hem
• Ik snap dat dit heel makkelijk is om te zeggen, maar het werkt uit eindelijk. Het kan uren duren voor je dit wint, maar zal steeds sneller gaan. EN ik snap dat je van binnen frustratie of verdriet voelt, machteloosheid of zelfs een beetje boosheid, maar laat dit niet merken

De aanhouder wint ! En het al even duren, maar zo leert je kindje zelf door te slapen als het wakker wordt i.p.v. direct naar jou te gaan en zal jij uit eindelijk ook weer zelf rustig door kunnen slapen.

 

Vroeg wakker worden
Jemig is het alweer 05:00 !
We kennen het allemaal van die ochtenden dat het eigenlijk nog geen ochtend is, maar je kindje boordevol energie aan de dag begint. Dat kan een keer gebeuren, vaak op te lossen met b.v. een flesje of terug leggen in bed en een enkele keer zit je toch beneden met je slaperige hoofd aan de Koffie om 5:15 maar hoe vermoeiend als het dag in dag uit gebeurd.

Onderzoekers zeggen dat je vanaf een jaar kun je het bioritme van je kind een beetje lezen. Wil hij ’s avonds graag spelen en blijft hij makkelijk wakker? Dan is hij geneigd een avondmens te worden. Speelt hij niet meer, maar wordt hij juist hangerig, dan zal hij eerder een ochtendmens zijn
En het bioritme van een kind, daar kun je niets aan veranderen.


Kinderen zijn echte ochtendmensen, maar toch kun je hun slaapgedrag wel proberen te beïnvloeden. Aan het totaal aantal slaapuren kun je niets doen, maar wel aan de tijden waarop je kind slaapt. Door hem drie weken lang consequent een uur later naar bed te brengen, wordt hij steeds iets later wakker. Na een week of drie zal hij ’s morgens ook een uur later wakker worden.

Het belangrijkste bij het verleggen van slaaptijden is dat je oplet of je kind niet oververmoeid raakt, want hun slaap hebben ze wel nodig ! Zolang je kind uit zichzelf wakker wordt, hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Het kan natuurlijk ook onhandig zijn als je je kind ’s morgens telkens wakker moet maken omdat jullie naar je werk moeten en hij naar de opvang. Je kind heeft duidelijk veel slaap nodig en als hij dat niet krijgt, kan hij een slaaptekort oplopen. Prikkels worden dan minder goed verwerkt, waardoor hij soms weer minder goed kan slapen. Overdag een extra uurtje laten slapen wil soms uitkomst bieden, want ’s avonds eerder naar bed is vaak lastig i.v.m. onze werk tijden en de dagritmes van het gezin.

Bij dit stukje wil ik wel graag benadrukken dat vroeg wakker worden vaak wel veranderd, doordat kinderen zich continu aan het ontwikkelen zijn. Slaapritmes worden beïnvloed door groeimomenten, prikkels overdag, ziek zijn, of door veranderingen en zelf door onze eigen vermoeidheid kunnen we het ene moment iets vroeg vinden en het andere moment vinden we het prima.

 

Zijn je kinderen oud genoeg kun je natuurlijk ook gaan werken met een beloningssysteem, dit motiveert kinderen zelf om een doel te halen en laat je hen zelf ongemerkt hun ritme veranderen.

 

Warme Groet Linda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.